Скандал в Чепеларе, не могат да се разберат кой да управлява общината в изборния месец
Скандал в Чепеларе, не могат да се разберат кой да управлява общината в изборния месец / ThinkStock/Getty Images

Сериозен скандал се завихри в Чепеларе, след като вчера на редовно заседание на местния Общински съвет се избра временно изпълняващ длъжността кмет на общината.

Болшинството на местният парламент е подкрепил кандидатурата на финансистът Радка Кирова, а предложението на досегашния управник на общината Тодар Бозуков, на поста да остане неговият заместник Боран Хаджиев е било отхвърлено.

След взетото решение, председателят на Общински съвет – Чепеларе, Костадин Петков е запознал Хаджиев с решението, но Кирова не била допусната в кметският кабинет, а пред него имало и полиция. „Това решение е подкрепено от много партии, а не само от една или друга. Единствено 4 човека са против.

"И за мен буди недоумение факта, че нашата община се окупира от полиция“, коментира Петков.

Докато председателя на местният парламент обясняваше пред журналисти какво се е случило, в залата влезе Хаджиев, който изпълнява длъжността кмет със санкция на Тодор Бозуков и обясни, че има заповед на областния управител на Смолян, с която решението се връща за ново обсъждане. Хаджиев обясни, че той продължава да изпълнява длъжността. Това озадачи доста Костадин Петков, тъй като той не бил уведомил още областния управител за решението на местния парламент.

„В седемдневен срок трябва да уведомя областния управител за решението и ако той прецени, че не е законосъобразно може да го върне за ново разглеждане. Аз не съм пращал такова решение към момента до областния управител“, коментира председателя на Общинския съвет.

В последствие се разбра, че областния управител е бил сезиран от Боран Хаджиев, а реакцията на губернатора е била светкавична. Според заповедта, която е подписана от областният управител Недялко Славов, решението на общинския съвет е незаконосъобразна и трябва да се обсъди на ново в 14 дневен срок.

Хаджиев обясни, че потърсил съдействие от органите на реда, защото съветниците искали да нахлуят в кабинета. Те от своя страна отрекоха да се е случило подобно нещо.

От своя страна, Радка Кирова заяви, че днес тя ще бъде в кабинета си - в залата на Общинския съвет.