Национално състезание по извличане на данни събира най-добрите студенти във Варна
Национално състезание по извличане на данни събира най-добрите студенти във Варна / netinfo

Продължава набирането на участници и ментори в националното състезание QUERYADA до 25 септември включително. Събитието ще предостави възможност на ученици и студенти от цялата страна да демонстрират своите знания и умения в областта на извличането на данни. Състезанието се провежда с подкрепата на Регионалните инспекторати по образованието във Варна и София, Асоциацията по информационни технологии, Българската уеб асоциация и ИКТ Клъстер-България.

Събитието поставя акцент върху значимостта на развитието на информационните технологии в сферата на образованието. Целта му е да повиши интереса на младежите към ИТ сектора, да мотивира работата с нерелационни и семантични бази данни и да свърже работещите в практиката с учащите по най-бърз начин.

Идеята за провеждането му се заражда преди няколко години, заради необходимостта от разширяване на изявите за студенти, в отговор на предизвикателството от нарастващия брой на професиите и нуждата от специалисти в областта на ИТ индустрията.

Според прогнозите, в следващите години ще се увеличи търсенето от страна на бизнеса към експерти заети в следните професионални направления:  "Администратори на бази данни", "Анализатори на данни", "Визуализатори на данни", "Интегратори на данни" и др.

Инициатор, организатор и домакин на състезанието е Варненският свободен университет “Черноризец Храбър”. За всички участници са предвидени сертификати, а победителите ще бъдат наградени и регистрирани в национална ранг листа.

Регламентът и условията за участие в националното състезание по извличане на данни QUERYADA са достъпни на официалната страница.