Проверяват случая с детето скелет в Смолян
Проверяват случая с детето скелет в Смолян / БГНЕС

Агенцията за социално подпомагане в Смолян започва проверка по случая, станал известен като“ детето скелет“. Малката Симай е приета в критично състояние в МБАЛ-Смолян преди десетина дни, със стойност на хемоглобина 27.

За няколко минути медиците се решават да приложат неизползван досега в Смолян метод за кръвопреливане, който се оказва животоспасяващ. В момента детето и майката са в болница в Пловдив.

„За нас са важни констатациите на лекарите специалисти, относно причините за състоянието на детето. Живеят в сравнително добри хигиенни условия, добро е обгрижването от родителите и хората от разширения семеен кръг. До този момент в Дирекция Социално подпомагане - Смолян не е постъпвал сигнал за лоши родителски грижи и рискове при децата на семейството поради недохранване“, съобщиха от агенцията.

Манипулацията, която спасява детето е наречена от специалистите уникална. Общо десетина медици дават всичко от себе си в онзи ден момиченцето да оживее. Манипулация, която се прилага за пръв път в Смолян, прави д-р Каръшев. Според началника на ОАИЛ –МБАЛ-Смолян, е било невъзможно да се осигури съдов достъп, който те предпочитали - централен през шията или периферен, понеже кръвоносните съдове липсвала течност. Според медика, е нямало обем на циркулираща течност.

Това наложило медиците бързо да вземат решение, за пътя за провеждане на интензивното лечение да стане през костта, където д-р Къръшев е въвел една доста широка игла и през нея вливано необходимото количество кръв, биопродукти, физиологичен разтвор, което всъщност спасило детето и го извело от тежкия шок.

Момиченцето е на 1 година и 3 месеца, а тежи едва около 5 кг., а според медиците, неговото тегло трябва да е около 12 кг.

Според бабата на детето Добринка Росенова, не може да става въпрос за недохравнане, тъй като родителите давали всичко от себе си за детето си. Росенова се закани и да съди всички, които твърдят, че детето е недохранено и не е гледано добре от родителите му. Една от версиите е, че е възможно това състояние на детето да се дължи на заболяване.