Външно министерство съветва: Избягвайте пътуването през Унгария
Външно министерство съветва: Избягвайте пътуването през Унгария / БГНЕС

Българските граждани да избягват пътувания и превози с влак и по шосе през територията на Унгария и да използват алтернативни маршрути през Румъния и Словакия или през Сърбия към Хърватия и Словения. Това препоръчват от Външно министерство във връзка с усложнената миграционна обстановка по границите на Унгария.

От днес унгарското правителство е преустановило за 30 дни пропускането на хора, превозни средства и товари по обикновения път и по автомагистралата през ГКПП Рьоске-Хоргош.

По информация на посолството ни в Будапеща унгарската полиция пренасочва потока от коли и автобуси към най-близкия пропускателен пункт на границата със Сърбия Томпа- Келебия, на около 40 км от Рьоске. Другият най-близък граничен пункт Асатхалом - Бачки Виногради засега също е затворен.

Възможно е граничният пункт Томпа- Келебия също да бъде затворен. При такова развитие следва да се използва алтернативен маршрут през Хърватия към Унгария, или да се преминава само през Румъния към Унгария.

На основните магистрали М 5 и М1, пред границите със Сърбия и с Австрия, също се образуват задръствания и се налага изчакване.

Влаковете между Унгария и Австрия също са преустановени за неопределен период.

На пътуващите към Хърватия се препоръчва да не преминават през ГКПП „Товарник" . Там контролът на превозните средства и влаковете е засилен, заради нарастналия бежански поток от Сърбия. На ГКПП „Баяково" е засилено движението на товарни камиони и има опашки от около половин километър. Граничен пункт „Жураня" е затворен заради протести в Босна и Херцеовина.