ЕП подкрепи предложението за разселване на 120 000 мигранти
ЕП подкрепи предложението за разселване на 120 000 мигранти / БГНЕС

Европейският парламент заседава извънредно в Брюксел, за да гласува предложението на Европейската комисия за разселването на 120 хиляди мигранти. Предложението бе подкрепено с 372 гласа "за", 134 против и 52-ма въздържали се.

ЕК: Кризата с бежанците не е временна и няма да приключи скоро

Днешното гласуване на евродепутатите има процедурен характер и е необходимо преди насроченото за идната седмица ново извънредно заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. След като получи одобрението на евродепутатите, схемата може да влезе в сила, ако бъде подкрепена и от Съвета.

По процедура Съветът на ЕС може да приеме квотите, предложени от ЕК, с 16 от 28 гласа. Комисията многократно поясни, че цели постигането на единодушие, както и че е склонна да отстъпи от настояването си квотите да бъдат задължителни.

ЕК предлага задължително разселване на 160 000 мигранти

Хуманитарната криза може да бъде решена, само ако взимаме предвид факторите отвъд нашите граници, заяви при откриването на заседанието председателят на ЕП Мартин Шулц. Конфликтът в Сирия навлиза в петата си година, а политическо решение не се очертава. Онези, които бягат, нямат дом и са подгонени от насилие и бедност. Ако се провалим, ще имаме още по-големи проблеми занапред, коментира той.

Кризата ще продължи с години, пред нас са хуманитарни, политически и морални предизвикателства, заяви заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Не призоваваме за отварянето на границите навсякъде, а да слушаме сърцата си, добави той.

Източник: БТА