Министър Петкова: ЕРП-та са готови за зимата, състоянието на енергетиката е тежко
Министър Петкова: ЕРП-та са готови за зимата, състоянието на енергетиката е тежко / снимка: Димитър Владимиров, Дарик радио Пловдив
Министър Петкова: ЕРП-та са готови за зимата, състоянието на енергетиката е тежко
81794
Министър Петкова: ЕРП-та са готови за зимата, състоянието на енергетиката е тежко
  • Министър Петкова: ЕРП-та са готови за зимата, състоянието на енергетиката е тежко

Готовността на ЕРП-та и ЕСО за зимата доста добра, заяви в Пловдив министърът на енергетиката Теменужка Петкова като уточни, че правителството взима превантивни мерки за да готовността на системата, за да бъдат гражданите и бизнеса спокойни за своя комфорт през студените дни. Проверките в ЧЕЗ и Електро Про вече са приключили, а тези в ЕВН все още продължават.

При посещението си в диспечерския център на дружеството в Пловдив Петкова уточни, че в Смолян, Рудозем и Мадан, където ситуацията през март бе най-тежка, вече има 30 километра въздушни електропроводи, които са вкарани под земята.

Петкова посочи  като основен проблем разстоянието между просеките и отстоянието, което трябва да имат дърветата от електропроводите . Досега наредбата предвиждаше то да бъде 3 метра, но вече е създадена правна възможност ЕРП-та по тяхна инициатива и преценка да предприемат промяна на тези разстояния, която да е  между 6 и 10 метра.

Енергийният министър заяви, че състоянието българската енергетика е тежко от години и приоритетите в тази насока са свързани с финансовото стабилизиране на сектора, справянето с дефицита в НЕК , който е от общо 3 млрд. и 700 млн. лв. и либерализирането на пазара.

Министър Петкова ЕРПта са готови за зимата състоянието на енергетиката е тежко
netinfo