ВТУ и ОУ П.Р. Славейков участват в Седмицата на грамотността
ВТУ и ОУ П.Р. Славейков участват в Седмицата на грамотността / www.sxc.hu

Педагогическият факултет на ВТУ и ОУ “П. Р. Славейков” в старата столица участват със съвместни инициативи в Седмицата на грамотността. Тя се организира от 8 до 17 септември от Европейската мрежа за политики, свързани с грамотността (ELINET). Целта да  се повиши информираността по проблема за ниското ниво на грамотност, наблюдавано из цяла Европа, и да  се предприемат действия. “Училището и университетът – заедно по пътя към грамотността” е мотото на кампанията във Велико Търново.

ВТУ и ОУ „П. Р. Славейков” реализират три „стъпки” за насърчаване на грамотността в начална училищна възраст. Включените събития са начало на периодични дейности, които ще се осъществяват през цялата учебна година – 2015/16. Първата „стъпка” стартира в двора на търновското училище при откриването на учебната година на 15 септември. Тогава учениците представиха рецитал по стихове на П. Р. Славейков, включен в общоучилищното тържество. Деца, родители и гости участваха и в съвместно четене на любими произведения.

Втората „стъпка” е свързана с ограмотяване на детето в обогатена образователна среда, отразяваща предизвикателствата на съвременния живот. В ОУ “П. Р. Славейков” бяха представени иновативни подходи за насърчаване на четенето сред децата.

Третата „стъпка” е свързана с качествената подготовка на учителите като фактор за успешно ограмотяване на малкия ученик. Тя ще бъде реализирана чрез лекция и педагогически практики, в корпус 5 на Великотърновския университет и в Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков”.

От 10,00 ч. доц. М. Мандева ще изнесе пред студенти от специалността „Предучилищна и начална училищна педагогика” интерактивна лекция на тема: „ Грамотността - "ключ" за отговорен и успешен живот в "цивилизацията на знанието”, в корпус 5 на Великотърновския университет, кабинет  601, с участието на партньори от РИО – В. Търново,  ОУ „П. Р. Славейков” – В. Търново, Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”. Учители и ученици от училища в България и Европа ще се включат чрез скайп връзка. От 12,00 ч. в детския филиал “Славейче” на регионалната библиотека ще се проведе занятие по извънкласно четене на второкласници.