Какво не достига на жените, за да постигнат успех в науката?
Какво не достига на жените, за да постигнат успех в науката? / ThinkStock/Getty Images

Почти седем от 10 европейци (67 процента) мислят, че жените нямат способности, за да станат "учени на високо ниво", показа изследване на френския институт OpinionWay, съобщи АФП. Предразсъдъците в това отношение са непоклатими.

На такова мнение са не по-малко жени, отколкото мъже - 66 процента срещу 67 процента. Само 33 процента от анкетираните мислят, че жените са способни на успех в науката.

Анкетата е направена в Германия, Великобритания, Испания, Франция и Италия. Германците са най-негативно настроени срещу жените в науката (71 процента), следвани от италианците (70 процента). Сред французите и британците 64 процента мислят, че жените нямат научни заложби. Сред испанците процентът с това мнение е 63.

Какво не достига на жените, за да станат учени на високо ниво? Според 25 процента от анкетираните това е увереност в себе си, според 21 процента - професионалната мрежа. Не им достига също състезателски дух (19 процента), амбиция (15 процента), интерес към науките (12 процента). Според 11 процента жените не са достатъчно упорити, според 9 процента нямат рационално мислене, според 8 процента не са практични, а според 7 процента не могат да се ограничават. Същият брой хора мислят, че жените нямат научни способности.

Само 10 процента от анкетираните мислят, че жените са по-добри именно в науките.

Най-подходящите за жени професии според анкетираните са със социална насоченост (38 процента), в комуникациите (20 процента) и езиците (13 процента).

Въпреки изразеното мнение, европейците се надяват положението на жените в науката да се промени.

Малкият брой на жените, спечелили Нобелова награда от 1901 г. насам - само три процента, е "твърде нисък" според 66 процента от европейците. Изследването е направено сред представителна извадка от 5032 души (около 1000 на държава).

Източник: БТА