Стартира изграждането на първите 14 километра от велисипедната мрежа на Русе
Стартира изграждането на първите 14 километра от велисипедната мрежа на Русе / netinfo

Стартира изграждането на първите 14 километра от велисипедната мрежа на Русе
netinfo
Велосипедистите в Русе вече ще могат да се придвижват в града по-бързо и безопасно

На официална церемония на 14 септември бе направена първата копка от изграждането на 14 км. велоалеи в гр. Русе. Те са част от проекта „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе", осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г. На събитието присъстваха кметът на Общината г-н Пламен Стоилов и неговият екип, народният представител от ГЕРБ г-н Пламен Нунев, Тамара Кулева - началник отдел „Северен Централен район за планиране" при МРРБ, както и Кольо Пазарджиев - председател на сдружение „Вело - Русе".

Водосвет за успех на начинанието на днешния Кръстовден отслужи отец Марин от Русенска света митрополия.

В рамките на проекта е изработен План за велосипедна мрежа в гр. Русе, който включва изграждането на 14 км. велосипедни алеи. Велосипедистите не само ще се придвижват по-бързо, но новите велоалеи ще подобрят и тяхната безопасност на пътя. Благодарение на мрежата ще се привлекат нови велосипедисти и ще се популяризира използването на велосипеди за ежедневни пътувания.

Изграждането на велосипедните алеи ще увеличи безопасността на велосипедистите на пътя и тяхното придвижване, ще стимулира ежедневното ползване на велосипеди в градска среда.

Стартира изграждането на първите 14 километра от велисипедната мрежа на Русе
netinfo

Проектът включва изработване на План на велосипедна мрежа и проектиране и строителство на 14 км. велоалеи, което представлява около половината от планираната обща дължина на главната велосипедна мрежа. Първите велосипедни трасета са подбрани така, че приоритетно да се създаде мрежа, която да удовлетворява в максимална степен нуждите на велосипедистите.

„Русе стана първият град в България с одобрен План за велосипедна мрежа и визия за цялостното й развитие през следващите години. Започваме това смело начинание днес, със старта на строителните работи по първия етап - първите 14 км от главната велосипедна мрежа", заяви кметът Пламен Стоилов. Той допълни, че велоалеята ще свързва Кея с Централна автогара, но ще има и други трасета, едно от които е към Парка на младежта. Русенският градоначалник благодари на „Вело - Русе", което активно се включи в планирането и проектирането на воелоалеите.

Проектът за интегриран градски транспорт е финансиран по ОП „Регионално развитие" 2007-2013 и е на обща стойност 29 379 323,89 лв., от които предоставената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 26 011 937,93 лв. и 3 367 385,96 лв. са собствен принос на Община Русе. Общата продължителност на Проекта е 36 месеца. Главната му цел е ефективно и устойчиво подобряване качеството на услугата градски транспорт.


Този документ е създаден в рамките на проект „Интегрирана система за градски транспорт на град Русе", в изпълнение на договор BG161PO001/1.5-03/2011/005 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма «Регионално развитие» 2007-2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Русе и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващ орган