В Копенхаген и Лондон подкрепят приема на бежанци
В Копенхаген и Лондон подкрепят приема на бежанци / снимка: БГНЕС

Десетки хиляди хора участват днес в демонстрация в Лондон с настояване за по-великодушна политика за прием на бежанци, предаде АФП.

Под звуците на свирки и барабани демонстрантите се насочиха от Хайд парк към резиденцията на премиера Дейвид Камерън, издигайки плакати, на които пишеше: „Имигрантите не са изкупителна жертва”, „Отворете границите”, и „Животът на бежанците също има значение”.

Проявата е подкрепена от различни благотворителни и неправителствени организации като „Амнести интернешънъл” и Коалиция „Спрете войната”. По-късно се очаква към нея да се присъедини новоизбраният лидер на Лейбъристката партия Джереми Корбин - един от основателите на пацифисткото движение.

Участник в демонстрацията носеше портрет на Корбин с вече популярната ключова дума #Jezwecan („Да, ние можем”). Други издигаха портрета на Карл Маркс.

Наскоро Дейвид Камерън обяви, че Великобритания ще приеме още 20 000 сирийски бежанци през следващите пет години, отстъпвайки под натиска на кризата, довела десетки хиляди мигранти до Европа в търсене на убежище.

Проявата ни цели да покаже, че правителството бърка. Да се приемат само 20 000 бежанци е направо жалко. Освен това така искаме да кажем „добре дошли” на бежанците, казва участващия в демонстрацията Душан Петкович.

Около 30 000 души протестират днес в датската столица Копенхаген в подкрепа на приемането на бежанци, предаде АФП, цитирайки данни на полицията. Хилядите участници откликнаха на призив за солидарност, отправен във Facebook, след като Дания реши да втвърди имиграционното си законодателство.

Подобни прояви са предвидени в Лисабон и още няколко града в Португалия, в големи градове във Франция, във Виена и Атина.

В полската столица Варшава са планирани две демонстрации. Едната е организирана от крайнодесните против приемането на мигранти, а другата е в подкрепа на мигрантите и се организира от неправителствени организации. Две демонстрации - в подкрепа и против бежанците - са планирани и в чешката столица Прага.

В словашката столица Братислава се очаква шествие срещу мигрантите по призив на крайнодесния губернатор на окръг Банска Бистрица Мариан Котлеба.

Източник: БТА