Ахмед Давутоглу иска еднопартийно правителство в Турция
Ахмед Давутоглу иска еднопартийно правителство в Турция / снимка: БГНЕС, архив

Турция се нуждае от правителство, сформирано от една единствена партия, за да победи тероризма и да подобри икономическото положение на страната. Това заяви министър-председателят Ахмет Давутоглу преди предсрочните избори на 1 ноември.

На парламентарните избори на 7 юни партията загуби абсолютното мнозинство, което имаше от 12 години. Този неуспех бе изтълкуван като личен провал на президента и основател на партията Реджеп Ердоган. Държавният глава участва в кампанията на своята партия, надявайки се да постигне широкото мнозинство, необходимо за промяна на конституцията и за засилване на прерогативите му.

При невъзможността да управлява сам, Давутоглу се опита без успех да състави коалиционен екип и така се стигна до предсрочни избори. Той се надява, че резултатите от тях ще му помогнат да реализира амбициите си.

„Вървим към изборите на 1 ноември с амбицията да съставим стабилно правителство, да насърчим устойчивото развитие и да защитим правата и свободите на всички”, каза още Давутоглу.

Предизборната кампания в Турция започна в атмосфера на голямо напрежение, подхранено от подновяването в края на юли на кървавите сблъсъци на армията с бунтовниците от ПКК (Кюрдската работническа партия).

В същото време днес Ахмед Давутоглу бе преизбран за водач на Партията на справедливостта и развитието на партиен конгрес в Анкара, предаде ТАСС. Той заемаше поста от есента на м.г., когато предшественикът му Реджеп Ердоган стана президент и напусна партията.

Така Давутоглу ще води ПСР на предсрочните изборите на 1 ноември. Освен избор на председател на партията конгресът обсъди редица организационни въпроси и бяха направени промени в ръководството на ПСР.

Източник: БГНЕС