Закриват изнесеното обучение на медицинските сестри в Смолян, плашат с протести
Закриват изнесеното обучение на медицинските сестри в Смолян, плашат с протести / netinfo

Само година след като бе разкрито изнесено обучение по специалност „Медицинска сестра“ на Медицински университет-София , Факултет по обществено здраве в Смолян,е взето решение за закриването му. Затова алармираха обучаващите се, като потърсиха съдействие от местната и държавна власт. Бъдещите медици плашат със сериозни протести, ако се наложи да продължат обучението си в София.

„Готови сме да направим палатков лагер, както и да започнем щафетна гладна стачка, ако наистина ни закрият изнесеното обучение“, категорични са студентите .

„Преди два дни ми позвъниха от Медицински университет-София и ми казаха да предам на колегите си, че изнесеното обучение в Смолян се прекъсва. Като основна причина е липсата на средства“, заяви ръководителят на групата Антония Каева.

Студентите поискаха помощ и подкрепа от областния управител, като бяха поканени на среща със зам.-областният управител Зарко Маринов. „Звънях в Министерство на образованието преди срещата с вас. От там разбрах, че в никакви регистри не съществува филиал на Медицински университет-София, в Смолян. До колкото разбрах е имало преди година уговорка с тогавашния министър на образованието , обучението да се провежда в Смолян“, коментира пред студентите Маринов.

Той гарантира пред тях, че Областна управа – Смолян ще направи всичко възможно, студентите да продължат обучението си в Смолян, като още тази седмица ще отиде лична на среща в Медицински университет-София, за да види на място, как може да се реши проблема. „Редно да си довършите образованието, така както сте го започнали“, категоричен бе Зарко Маринов. „Никой от университета не излезе с официално становище и да каже какво се случва , никой не каза, закрива се и трябва да дойдете в София.

"Вижте ни, средната възраст ни е от 30-35 години, всички сме семейни, с деца. Как в средата на септември да вземем семействата си и да заминем за София ,къде?“, попита на срещата Людмила Сарачева – една от студентките.

„Ние сме избрали да учим професия от която има крещяща нужда – има сериозен глад за медицински сестри вболниците, и в детските градини, и в социалните домове. Искаме да се дипломираме тук, да работим и да живеем в Смолян. Нека Смолян не се превръща в пустиня!“, призова Сарачева.

Според зам.-областния управител проблемът бил финансов и ставало въпрос за дофинасиране в порядъка на 20-25 хил.лв. „Ще търсим решения по въпроса“, категоричен бе Маринов.

Преди дни студентите потърсили съдействие и от кмета на Смолян Николай Мелемов и народния представител д-р Даниела Дариткова, но според техните думи, не получили желаната подкрепа.