Стотици американци предложиха да вземат сирийски бежанци у дома си
Стотици американци предложиха да вземат сирийски бежанци у дома си / БГНЕС

Стотици американци предложиха да приютят в домовете си сирийски имигранти, подписвайки онлайн петиция, според която САЩ трябва да помогнат на повече хора, които бягат от граждански войни.

Близо 1300 души са подписали петицията на уебсайта MoveOn.org, призовавайки Вашингтон да вдигне ограниченията си за сирийски бежанци докато Европа продължава да се задъхва от наплива на имигранти на територията й, пише агенция Ройтерс.

Според един от участниците в кампанията САЩ трябва да сподели отговорността за бежанците. "Трябва да споделим отговорността за тази (война), заради нашите промени на режима в Близкия изток. По-голяма част от бежанците са в резултат на това", каза Еверет Шатък от Индиана, който има предвид американската инвазия на Ирак през 2003 г.

Според ООН от началото на сирийския конфликт през 2011 г. близо 4 млн. души са избягали от бойни действия. САЩ са приели на територията си около 1500 бежанци.

Според представители на сайта MoveOn.org хората, които са подписали петицията, са предимно семейства, млади двойки, студенти и възрастни хора, чиито деца вече не живеят с тях.

Източник: БГНЕС