Испания заяви, че има средствата за прием на бежанци
Испания заяви, че има средствата за прием на бежанци / снимка: БГНЕС

Испания има средствата да прояви отговорност и да приеме бежанци, заяви финансовият й министър Кристобал Монторо, цитиран от Франс прес.

"Испания ще поеме отговорността си. Трябва да споделим тази отговорност с други европейски партньори, това е плодът на една Европа, в която правим всичко заедно, където подхождаме към големите проблеми заедно", каза Монторо пред частното радио Копе, без обаче да дава конкретни числа.

Очаква се в сряда Европейската комисия да поиска от страните членки на ЕС спешно да си разпределят още 120 000 бежанци.

Най-много бежанци се очаква да приемат Германия (26,2 процента), Франция (20 процента) и Испания (12,4 процента, или 14 931 души), съобщи европейски източник.

Отначало консервативното правителство на Мариано Рахой се съпротивяваше да увеличи началния си ангажимент от 2700 бежанци. То изтъкваше, че Комисията трябва да вземе предвид не само икономиката и населението на Испания (четвърта икономика в еврозоната и 46,5 милиона жители), но и равнището й на безработица, което е над 22 процента.

Мадрид обаче преосмисля позицията си след мобилизацията на испанците в социалните мрежи и в редица управлявани от левицата градове като Мадрид и Барселона.

"Броят на мигрантите, които да приемем, още се обсъжда", каза финансовият министър. Той обаче добави, че сред развитите страни Испания "е приела най-много имигранти за 15 години".

През 1986 г. чуждестранните граждани по официални данни са били само 293 000 души. Днес в страната живеят 4,6 милиона чужденци, което е 10 процента от населението, според данни на националната статистика.

Източник: БТА