Румъния заяви, че може да приеме най-много 1785 мигранти и отхвърли квотите на ЕС
Румъния заяви, че може да приеме най-много 1785 мигранти и отхвърли квотите на ЕС / снимка: БГНЕС, архив

Румъния може да приеме най-много 1785 мигранти на доброволен принцип, но се противопоставя на всякакви задължителни квоти на ЕС, заяви президентът Клаус Йоханис, цитиран от Ройтерс.

ЕС готви нови квоти за преразпределяне на кандидатите за убежище

Европейската комисия изготви нови национални квоти за прехвърляне на 160 000 мигранти от Италия, Гърция и Унгария в други страни от ЕС. Съгласно тези квоти, от Румъния се очаква да приеме 6351 мигранти.

"Можем да се отнесем към въпроса спокойно и отговорно и да изпитваме съчувствие към страните с голям брой бежанци. Не смятам, че решението е задължителни квоти. Можем да приемем максимум 1785 души", каза Йоханис.

На въпрос дали мигрантска вълна може да премине румънските граници в близките дни, президентът отвърна: "Това не може да се случи. Не сме част от Шенген и мигрантите трябва да изпълнят някои условия, ако искат да влязат в Румъния."

Румъния и съседката й България са най-бедните страни в 28-членния ЕС. Други бивши комунистически страни от Източна Европа, включително Унгария, също силно се противопоставят на квоти за прием на мигранти, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА