Няколкостотин мигранти се движат пеша към Будапеща по магистрала в Унгария
Няколкостотин мигранти се движат пеша към Будапеща по магистрала в Унгария / снимка: БГНЕС

Стотици мигранти потеглиха пеша и срещу движението по унгарска магистрала към унгарската столица Будапеща, предаде Франс прес.

Те се отправиха на този поход, след като пробиха полицейски кордон близо до център за прием на бежанци в Роске край границата на Унгария със Сърбия. Силите на реда са затворили участък от магистралата М5, по която са поели бежанците.

По-рано имаше малки сблъсъци между мигранти и силите на реда в Роске. Мигрантите бяха недоволни, че е трябвало да чакат часове навън на пункт за събиране на мигранти, преди да дойдат автобуси, за да ги откарат в центъра за прием и за регистрация на техните молби за убежище. Група от 150-200 мигранти дори влязоха в сблъсък със силите на реда, разкъсаха полицейски кордон и преодоляха бариера към магистралата за Будапеща. Те бяха последвани от още няколко стотин души, които се отправиха пеша към столицата.

Центърът за бежанци в Роске е основен пункт за преминаване на хилядите мигранти, прииждащи от Сърбия ежедневно. Днес този център е претъпкан и мигрантите чакат дълго време, за да бъдат обработени молбите им. Това поражда сблъсъци между тях и полицията.

В петък полицаите използваха сълзотворни гранати срещу мигранти, замерващи ги с камъни. По-рано в петък 300 души избягаха от центъра в Роске и принудиха власите да затворят за час главния граничен пункт със Сърбия.

Около 167 000 мигранти са влезли нелегално в Унгария тази година, по-голямата част от тях през района на Роске.

В петък унгарският парламент прие закони срещу имиграцията, сред които един, който влиза в сила на 15 септември и според който незаконната имиграция е наказуема с до 3 години затвор.

Единна политика на предоставяне на убежище на бежанците, а не издигане на стени и на национални бариери, трябва да бъде отговорът на ЕС на настоящата миграционна криза. Това мнение изрази председателят на Европейския парламент Мартин Шулц при откриване на септемврийската сесия на ЕП в Страсбург, предаде ТАСС.

"Мигрантите, идващи в Европа, я поставят пред историческо изпитание. Стотици хиляди хора търсят от Европа защита от войни и от преследване. Верният отговор на това глобално предизвикателство е не издигането на стени, възпирането, националният егоизъм или отделни национални мерки. Верният отговор е единна политика за прием на бежанците и предоставяне на убежище", подчерта Мартин Шулц.

Той призова европейските политици да не забравят, че бежанците с цели семейства бягат от такива терористични групи като Ислямска държава и са подтиквани от пълно отчаяние. Шулц добави, че в тази криза Европа трябва да покаже дали е съюз на солидарност или съюз против всички. Той добави, че хуманното отношение към бежанците, което проявяват частни лица, трябва да стане пример за европейските политици при разработване на стратегии за урегулиране на настоящата миграционна криза.

Източник: БТА