Обръщение на кмета на Враца
Обръщение на кмета на Враца / Дарик Враца - архив

Уважаеми дами и господа,

Дойде краят на лятото, а с него и началото на учебната година в страната. Най-малките ученици - първокласниците за първи път ще отиват и ще се връщат от училище. Децата от началния курс и по-горните класове се налага да се адаптират след ваканцията, през която са загубили навици и рефлекси за безопасно придвижване по оживените улици.

По идея на Държавно обществената комисия по проблемите за безопасност по пътищата през периода от 7-ми до 13 септември се организира национална кампания посветена за началото на учебната 2015/2016 година на тема „ДА ПАЗИМ ДЕЦАТА НА ПЪТЯ" .
Човешкият живот и здраве са свещени и следва да са приоритет пред всички други фактори в ежедневието ни. Децата са бъдещето на всяка нация. Няма по-ценно от това да опазим живота на децата си.

Всяко тежко пътнотранспортно произшествие с участието на деца е ужасна трагедия за семействата, за близките, за обществото като цяло.
Всяка година над 1000 деца стават жертва на катастрофи, от които над 25 загиват. Голяма част от пострадалите деца остават с трайни увреждания. За пътнотранспортните произшествия с деца основна вина носят възрастните. Такъв голям брой пострадали деца от катастрофи е неприемлив и недопустим. Затова ние, възрастните, които анализираме причините за ПТП и нещастията по пътищата, не трябва да виним децата, а да се опитаме да се поставим на тяхно място и да вземем необходимите мерки за избягване на произшествията с тях.

Реакциите на децата са спонтанни и непредвидими. Всеки зад волана трябва да знае и да помни това. Въпрос на отговорност е водачът задължително да намали скоростта, когато на или край пътното платно има дете. Същото се отнася и за заобикалянето на деца и юноши на велосипеди или мотопеди.

Членовете на Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата във Враца, заедно с нашите партньори, призоваваме цялата общественост да се включи активно и да противодейства на хулиганските прояви по улиците, които са потенциално опасни и показват липсата на възпитание, самоконтрол, както и неуважение към обществото. Нека проявим своята гражданска позиция и нетърпимост към всички пътни нарушения, които в много от случаите водят до трагичен край за невинни.

За пореден път се обръщаме към всички с надежда безопасността на движението да се превърне в споделена отговорност, да навлезе в ежедневието ни и да се превърне в неразделна част от поведението ни.


инж. Николай Иванов
кмет на Община Враца
и
председател на Общинската комисия по безопасност на движението по пътищата - Враца