Местан: След местния вот е необходимо да се изясни профилът на властта
Местан: След местния вот е необходимо да се изясни профилът на властта / снимка: DarikNews.bg

„Местните избори ще удостоверят една практическа променена политическа картина. Те ще покажат коя политическа сила с какъв кредит на доверие разполага. В този смисъл резултатът от местните избори ще бъде важен ориентир за амбициите и мераците на определени политически сили, които се опитват да играят ролята на ментори на общественото мнение", заяви председателят на ДПС Лютви Местан пред журналисти в село Браничево днес, където бе на официално откриване на спортен обект.

Той допълни, че политическата тежест на всяка партия се определя от доверието, което получава на избори.

„В този смисъл тезата ми, че има необходимост от промяна във властовата формула трябва да се чете в дълбочина. Това не означава намек или непременна амбиция ДПС да бъде част от тази властова формула", изтъкна Местан.

По негови думи, сегашната формула на властта не може да генерира стабилност. Дори лидерите на четирите партии да полагат волеви усилия да постигнат идейна спойка, те не биха могли да го направят, защото са ограничени от вота на собствените си избиратели.

Местан уточни, че е необходимо да се изясни профилът на властта.

„С изчистването на тази власт от националистически, антиевропейски и прочие ретроградни примеси можем да говорим за стабилен кабинет", посочи лидерът на ДПС.