Бъчварова настоява за спешни мерки срещу каналджийството
Бъчварова настоява за спешни мерки срещу каналджийството / снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще настоява в спешен порядък да бъдат разгледани законодателните промени, които да регламентират възможно най-високи санкции срещу трафикантите, съизмерими със сериозността на деянието каналджийство.

„Това би намалило значително привлекателността на тази дейност за организираните групи", коментира тя по време на работно посещение до ГПУ и ГКПП Малко Търново, цитирана от пресцентъра на министерството.

Бъчварова подчерта, че основна задача в работата на МВР, наред с доброто управление на границата и опазването на националната сигурност, е борбата с каналджийството.

„Това включва стриктното и бързо регистриране на мигрантите и търсещите убежище, за да не попадат в мрежите на трафикантите, които поставят в риск живота на тези хора - често пъти жени, деца", уточни тя.

В рамките на посещението вътрешният министър се запозна с резултатите от настоящите специализирани операции, които се провеждат от граничните служители и провери на място напредъка по изграждането на възпрепятстващото съоръжение в района на отговорност.

Министър Бъчварова подчерта, че приоритет за България е да поддържа високата степен на готовност за потенциално увеличаване на миграционния натиск, както и за предоствяне на необходимата организация, условия и грижи за потърсилите убежище у нас.