Кънев: Местната власт е голяма обществена язва
Кънев: Местната власт е голяма обществена язва / снимка: БГНЕС, архив

„Местна власт е една от големите обществени язви", каза лидерът на ДСБ Радан Кънев пред журналисти в Пловдив.

Той сравни местните избори в България със състезание между брокери на гласове, а не като дебат за политики. По думите му това една от основните причини за тежкото състояние на общините ни и за много доброто състояние на олигарсите, които се въртят около тях.

„Никой в Реформаторския блок не се съмнява, че смисълът да участваме в управлението е да променяме страната в сферите на здравеопазването, антикорупционното законодателство и съдебната власт", каза съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок. Кънев определи вчерашния Съвет за развитие по-скоро като оптимистичен, а случилото се в Здравната комисия - като песимистично, но допълни, че предстои разговор на Петър Москов с премиера.

„Ако искаме просто да управляваме, сме най-стабилната коалиция на света, но целта на Реформаторския блок е да променяме страната и в този смисъл коалицията е много трудна, защото не всички в нея искат такава промяна". По този начин Радан Кънев отговори на въпроса дали Реформаторският блок е стабилен.

„На моменти сме доста самотни, но се справяме, макар да е бавно, трудно и с отлагане", каза още Кънев и допълни, че съпротивата е много жестока, а интересите и злоупотребите са огромни.

„Реформаторският блок ще има кандидат за изборите във всяка община. Може някой да ни напусне и да си се кандидатира и това, както виждате, се случва в Пловдив. ГЕРБ има свой кандидат, има и човек, който е в ГЕРБ, но най-вероятно ще бъде наш кандидат с различна програма и различни приоритети за града", каза Радан Кънев, визирайки кандидатурата на Здравко Димитров за кмет на Пловдив.