Радан Кънев: Местната власт е обществена язва
Радан Кънев: Местната власт е обществена язва / снимка: Димитър Владимиров, Дарик радио Пловдив
Радан кънев в Пловдив
81562
Радан кънев в Пловдив
  • Радан кънев в Пловдив

Местната власт е една от големите обществени язви, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред журналисти в Пловдив. Той сравни  местните избори в България  със състезание между брокери на гласове, а не като дебат за политики. По думите му това една от основните причини за тежкото състояние на общините ни и за много доброто състояние на олигарсите, които се въртят около тях.

"Никой в Реформаторския блок не се съмнява, че смисълът да участваме в управлението е да променяме страната в сферите на здравеопазването, антикорупционното законодателство и съдебната власт", каза съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок. Кънев определи вчерашния Съвет за развитие по-скоро като оптимистичен, а случилото се в Здравната комисия – като песимистично, но допълни, че предстои разговор на Петър Москов с премиера Бойко Борисов.

"Ако искаме просто да управляваме сме най-стабилната коалиция на света, но целта на Реформаторския блок е да променя страната, а в този смисъл коалицията е много трудна, защото не всички в нея искат такава промяна", така Кънев отговори на въпроса дали Реформаторският блок е стабилен. „На моменти сме доста самотни, но се  справяме макар да е бавно, трудно  и с отлагане“, каза още Кънев и допълни, че съпротивата е много жестока, а интересите и злоупотребите са огромни.

"Реформаторският блок ще има кандидат за изборите  във всяка община. Може някой да ни напусне и да си се кандидатира и това, както виждате се случва в Пловдив. ГЕРБ има свой кандидат, има и човек, който е в ГЕРБ, но най-вероятно ще бъде наш кандидат с различна програма и различни приоритети за града", каза Кънев визирайки кандидатурата на Здравко Димитров за кмет на Пловдив . "Надявам се  много скоро да имаме решение за кандидат и листа в Пловдив, но общото мнение е, че той (Димитров) е много силен кандидат и вероятен фаворит на местните избори", уточни Кънев.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев пристигна днес в Пловдив за провеждането на семинар за добрите практики в местното управление, организиран от фондация „Конрад Аденауер“