От НАП звънят по телефона и пишат писма на длъжниците си
От НАП звънят по телефона и пишат писма на длъжниците си / снимка: ThinkStock/Getty Images

Ежемесечни, допълнителни мерки предприемат от НАП - Велико Търново с оглед повишаване на приходите от просрочените публични вземания. Десет дни след изтичане на срока за погасяване на осигурителни задължения за месец юни, 170 длъжници получиха телефонно обаждане. Те бяха поканени да издължат задължения в размер общо над 1 млн. лв. Всеки от тях е дължал между 1000 и 20 000 лв.

Целта на телефонната кампания е длъжниците да бъдат стимулирани с оглед погасяване на дълга преди предприемането на действия по обезпечаване и принудително събиране, обясняват от приходната администрация. Повече от половината - 91, веднага са внесли 763 000 лв. и по този начин изцяло или частично са погасили дълговете си. Имуществото на останалите подлежи на обезпечаване, последвано от публична продажба.

При големите длъжници със задължения над 50 000 лв. 29 са получили уведомителни писма от приходната агенция, че разполагат с 14 дни за предприемане на действия по погасяване на задълженията си или за предлагане на срок и начин за заплащането му. По-голямата част - 18 са били коректни и са внесли 127 000 лв. На осем от останалите е описано имуществото, или има насрочен опис. Следващата стъпка е реализацията на имуществото  чрез оценка и публична продан.