Граничари се събират в Смолян
Граничари се събират в Смолян / снимка: БГНЕС, архив

Втора национална граничарска среща-събор започва днес в Смолян. Откриването е от 16.30 часа на площад "България" в Новия център, където по-късно ще  представен театралния спектакъл на Родопския драматичен театър „Последни гости”. Събитието се провежда под патронажа на областния управител Недялко Славов.

Граничарите ще поднесат венци и цветя пред паметната плоча на затрупаните граничари и служители на „Редки метали” през 1971 г. След това отново ще има надиграване с танци и тържествен концерт на фолклорен ансамбъл „Родопа”.

"По време на демокрацията хората с пагони бяха забравени от всички управляващи, а те са отдали живота си за България. Няма бивши граничари", коментира председателят на СОСЗР полк. о.з. Борис Раков и обяви, че се очаква да присъстват около 300 души.

"С удоволствие приех да бъда председател на организационния комитет. Резонно е национална граничарска среща да се провежда в Смолян, защото това  е един от градовете, в който граничната полиция има сериозно присъствие", каза Недялко Славов и допълни, че трябва да се отдава признателност и благодарност на българските граничарите.

В организацията и подготовката на граничарския събор участват СОСЗР, областната администрация, община Смолян, ОД „Гранична полиция”, ОД на МВР, 101 Алпийски батальон и др.