Правят анализ на цените, на които се доставят горивата за отопление
Правят анализ на цените, на които се доставят горивата за отопление / снимка: БГНЕС

Министерството на финансите е започнало много детайлен анализ не само на горивната база, която се използва за отопление във всякакъв вид учреждения, но и за разликата в цените на доставката, каза вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на питане на народния представител Мартин Димитров в рамките на парламентарния контрол.

По думите на Дончев първоначалният анализ е показал, че има значителна и труднообяснима разлика в стойностите, независимо дали горивата се доставят през Закона за обществените поръчки, през Стоковата борса, дали са централизирана или индивидуална процедура. Има случаи, където разходите за отопление за едрова доставка са сравними с цената на горивата на бензиностанциите, което е абсолютно недопустимо, коментира Дончев.

По думите му време е да се мисли за "система за ранно оповестяване". НАП и Митниците имат достатъчно информация и ако тя се анализира адекватно и постоянно, ще казва много, не само за това, което излиза от джоба на потребителите, но и това, което не влиза в държавния бюджет, коментира вицепремиерът. По думите му България е избрала относително ниска ставка на акциз и относително ниска ставка на ДДС. Това обаче не личи от цените на горивата, добави Дончев.

Той отбеляза, че е направено сравнително проучване на пазарите на страните-членки. Няма държава-членка, която да си е позволила пряко да се намесва в ценообразуването на горивата. Всички се опитват и успяват да гарантират функциониращ пазар и усилията ни трябва да бъдат в тази посока, посочи Дончев.

Източник: БТА