И българското предложение за „Оскар е...
И българското предложение за „Оскар е... / снимка: Guliver/Getty Images

"Съдилището" на режисьора Стефан Командарев е българското предложение за "Оскар" за чуждоезичeн филм, съобщават от Националния филмов център.

Решението е взел Националният съвет за кино, в ролята си на комисия по определянето на български филм за участие в надпреварата за 88-ите награди "Оскар" за чуждоезичен филм на Американската филмова академия.

За втори път филм на Стефан Командарев ще представя България в съревнованието за чуждоезичен "Оскар" след "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", който през 2009 г. беше избран и достигна до краткия списък с деветте най-добри чуждоезични филма.
"Съдилището" е копродукция на България, Германия, Хърватия, Македония. Сценарият е на Марин Дамянов, Емил Спахийски, Стефан Командарев. Оператор е Красимир Андонов. Музиката е на Стефан Вълдобрев.

В ролите са Асен Блатечки, Мики Манойлович, Ованес Торосян, Ина Николова, Васил Василев-Зуека, Параскева Джукелова, Христо Мутафчиев.

Филмът разказва историята на Митьо и неговия син Васко, които живеят в беден район близо до българско-турско-гръцката граница. Митьо е загубил всичко, което някога е имало значение за него - съпругата си, работата си и доверието на сина си. За да спаси поне връзката с детето си, той трябва да намери опрощение и да плати за греха си, извършен преди 25 години.

На Фестивала на българския игрален филм "Златна роза" във Варна миналата година "Съдилището" спечели голямата награда "Златна роза" за най-добър игрален филм, а Асен Блатечки - наградата за най-добра мъжка роля за образа на Митьо.

Стефан Командарев е режисьор, продуцент и сценарист, с много наградени документални и игрални филми, сред които "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", 2008 г. (първият български филм, попаднал в краткия списък за най-добър чуждоезичен филм на наградите "Оскар" (2010), най-разпространяваният в световен мащаб български филм - той е разпространен в 93 страни, спечелил е 35 награди от международни филмови фестивали, от които една трета са награди на публиката), "Градът на жените баданте" (2009, док.), "Азбука на надеждата" (2003, док.), "Хляб над оградата" (2002, док.), "Пансион за кучета" (1999).

Командарев е завършил продуцентската програма EAVE през 2011 г. и е член на Българската асоциация на кинорежисьорите и Българската асоциация на филмовите продуценти. Член е на Европейската филмова академия.