Танева: Нямаме официално писмо за ембарго от Русия
Танева: Нямаме официално писмо за ембарго от Русия / снимка: БГНЕС

България не е получавала официално писмо за руско ембарго върху храни от България. Това заяви в Русе земеделският министър Десислава Танева по повод информацията на агенция „Ройтерс", предаде БГНЕС.

Агенцията съобщи, че Русия е забранила вноса на някои хранителни стоки от България от 1 септември, след като властите в София са посочили пред Москва наличието на неопределен брой случаи на фалшиви фитосанитарни сертификати.

„Първо, няма такива издавани от Българска агенция по безопасност на храните фалшиви фитосанитарни сертификати. Знаем всички за санкциите, в момента заедно с ЕК ще се опитаме с руската страна да изясним случая откъде е възникнал и какъв е поводът за това решение. Включително и нямаме все още получено официално писмо. Ние четохме това, които и вие сте чели", заяви Танева.

Русия забрани вноса на земеделска продукция от България

Земеделският министър сподели, че новата програма за развитие на селските райони се радва на огромен интерес, особено що се касае до мярката за инвестиции и земеделски стопанства. Подадени са близо 3400 проекта, а поисканата субсидия е над 4,2 пъти по-висока от размера на бюджета.

„Можем да направим следния категоричен извод - интересът е в пъти над възможния бюджет по програмата. Всеки земеделски производител следва да знае, че в този програмен период винаги ще работим в условията на недостиг на бюджет за подкрепа на инвестиции и съответно ранкинг за одобряване на проекти. И трябва с този извод да вземаме съответните решения", заяви Танева. Тя каза още, че се подготвя първата нотификация по програмата, където България ще постави въпроса за промяна в условията на прилагане на мярката за инвестиции и земеделски стопанства, за да може бюджетът да достигне до повече на брой земеделски производители.

В Русе Десислава Танева подписа заедно с кмета Пламен Стоилов официално договора между държавата и общината по замяната на 2223 дка горски територии от държавния фонд срещу 3866 дка общински гори. Така Русе ще може да изгради два нови парка за отдих - Лесопарк „Липник" и „Приста".