Велико Търново получава 211 000 евро от Европа за детски градини и социално заведение
Велико Търново получава 211 000 евро от Европа за детски градини и социално заведение / снимка: Пресцентър - Община В. Търново

Община Велико Търново получава 211 000 евро от Европейското икономическо пространство за ремонт на отоплителните инсталации на детски градини и социално заведение. На официална церемония в София министърът на енергетиката Теменужка Петкова връчи разписания договор на заместник-кмета Ганчо Карабаджаков. Присъства и посланикът на Кралство Норвегия Гюру Катарина Викьо, както и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Финансирането бе осигурено след успешното създаване и защитаване на проект „Подобряване на енергийната ефективност в социалната инфраструктура на град Велико Търново”, който ще се изпълни по програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия” в рамките на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Договорът за целевата помощ бе разписан на 16 август след среща между кмета на старата столица Даниел Панов и заместник-министъра на енергетиката Антон Павлов.
Основен ремонт ще претърпят отоплителните инсталации на две детски градини и на Дома за възрастни хора „Венета Ботева” във Велико Търново. 90% от целевата субсидия е осигурена от Норвегия, а остатъкът – от Исландия и Лихтенщайн.

Разработката е за реконструкция на отоплителните инсталации на целодневните детски градини „Соня” и „Ивайло”. В ЦДГ „Соня” съоръженията ще бъдат подменени, а ЦДГ „Ивайло” ще премине на отопление с газ. С обновена система за отопление в студените дни ще разполага и Домът за възрастни хора „Венета Ботева”.

Срокът за реализация на проекта е тринадесет месеца. Осъществяването му ще доведе до икономия между 35 и 40% на средствата, които се отделят за отопление на двете детски градини и социалното заведение. Със 127 тона годишно ще намалее отделянето на вредни емисии. Това ще доведе до подобряване на качеството на живот и комфорта във Велико Търново.