Арестуваха президента на Гватемала за корупция
Арестуваха президента на Гватемала за корупция / снимка: БГНЕС

Президентът на Гватемала Ото Перес Молина, който беше обвинен в корупция, подаде оставка, която бе приета от парламента на страната.

Вицепрезидентът Алехандро Малдонадо положи клетва като нов президент на Гватемала на церемония в парламента, предаде ТАСС. Малдонадо призова действащите членове на правителството да напуснат постовете си, за да може да се сформира нов кабинет.

Съгласно конституцията Малдонадо ще е и.д. президент до януари 2016 г., когато в длъжност ще встъпи новият държавен глава. Името на новия президент ще стане известно след общите избори на 6 септември.

Ото Перес Молина, който бе на власт от 2012 г., взе решение да подаде оставка часове след като съдът издаде заповед за ареста му. Във вторник парламентът лиши президента от съдебен имунитет.

Перес, 64-годишен генерал в оставка, е обвинен от прокуратурата и от комисия на ООН срещу безнаказаността, че е ръководел голяма корупционна схема в митниците, чрез която служители получавали подкупи, за да помагат на фирми да избегнат плащането на вносни мита.

Източник: БТА