Жълт код в 13 области заради горещините
Жълт код в 13 области заради горещините / снимка: Thinkstock/Getty Images

Жълт код е обявен за 4 септември в 13 области на страната заради опасно високи температури.

Кодът е в сила за областите Благоевградска, Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Старозагорска, Сливенска, Хасковска и Ямболска. В тези области остава горещо с дневни температури около 35-37 градуса. За останалата част от страната обявеният код е зелен.

През деня ще бъде предимно слънчево, след обяд и горещо. Максималните температури ще са предимно между 32 и 37 градуса, в София около 32 градуса.

Над планините ще бъде предимно слънчево и топло. След обяд, главно над масивите от Западна България, ще има временни увеличения на облачността, но ще е без валежи. Ще духа слаб, по високите и открити части - умерен югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 27 градуса, на 2000 метра около 20 градуса, уточниха от НИМХ.

По Черноморието през деня ще е слънчево, но в ранните сутрешни часове все още ще има ниска слоеста облачност. След обяд ще се появи характерният морски бриз. Максималните температури ще са около 26- 28 градуса, малко по-високи от температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg