Борисов: До края на годината трябва да усвоим 94% от еврофондовете
Борисов: До края на годината трябва да усвоим 94% от еврофондовете / Община Казанлък

За още по-добро усвояване на средствата от европейските фондове настоя министър-председателят Бойко Борисов по време на посешението си в казанлъшкото село Овощник.

Там премиерът, заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Казанлък откриха обновената пречиствателна станция за отпадни води. Проектът е на стойност почти 22,7 милиона лева и е финансиран със средства по Оперативна програма "Околна среда".

"Десетки милиони левове се вливат в момента в села и градове в момента в цялата страна по европейски проекти, след като година и половина беше нулева за България в това отношение. Ако една фирма я затвориш за година и половина, тя ще фалира.

Такова беше състоянието и на държавата. Онова, което се откриваше тогава бе започнато при предишното ни управление - и Тракия, и Хемус, и Дунав мост. Сега продължаваме, но в това няма нищо предизборно. Сроковете се удължиха заради спирането на средствата преди година. До края на годината трябва да продължим с усвояването на средствата и то трябва да стигне 94-95%", заяви премиерът Бойко Борисов.

„Какво ли не направихме в Казанлък?! И още ще правим занапред. В крайна сметка става дума за инвестиции в здравето на хората. Защото замърсените води от тук засягат и рибата, и животните, които пият от водата и пак се връщаме при здравето", допълни Бойко Борисов.

Той коментира и неприетият в парламента закон за корупцията по високите етажи на властта.

"25 години не имало такъв закон, така че три месеца не са фатални. Окуражих госпожа Кунева. Това не е неин провал или на който и да било. Това е законопроект за Министерския съвет и се надявам, че след три месеца с някои корекции и разговори с формациите, които ни подкрепят - патриотите и АБВ, ще постигнем и по-добър резултат.

Ако се коригират така, че да станат и по-силни текстове и да се избегнат тези коментари по някои от тях, защо не и опозицията да привлечем пак. Така че не е фатално, три месеца ще се изчакат. Още повече, че това са месеци, в които мисля, че и парламентът две седмици ще почива, много от депутатите непрекъснато ще вървят в предизборна кампания.

Местните избори вече чукат на вратата и мисля, че всяка една партия започва да мисли повече как ще я възприемат като самостоятелен идентичен субект, отколкото за по-големите задачи, които си поставихме", коментира Борисов.