Москов не е чувал за идея на Кунева РБ да напусне мнозинството
Москов не е чувал за идея на Кунева РБ да напусне мнозинството / снимка: БГНЕС

Здравният министър и зам.-председател на ДСБ Петър Москов заяви, че не е чувал за идея на Движение „България на гражданите" Реформаторският блок на напусне мнозинството.

„Аз не съм чул за такава идея на ДБГ. Това трябва да бъде изговорено в коалицията. Ако трябва да коментирам това, което се е случило, то не е приятно по никакъв начин", заяви пред журналисти зам.-председателят на ДСБ, цитиран от БГНЕС.

Парламентът отхвърли антикорупционния закон на Кунева, стигна се до скандали

„Хубавото е, че коалицията ГЕРБ и РБ е гласувала единно. Дълбоко не вярвам в това, че депутатите от ПФ са гласували от желание да няма мерки срещу мерки срещу корупцията. Трябва да се проведат разговори с тях, за да се види причината за това нещо и нещата да бъдат поправени максимално бързо", заяви още Москов.

По-рано днес от ръководството на ДБГ разпратиха декларация до медиите, в която се посочва, че случилото се днес разколебава членовете и симпатизантите на ДБГ в смисъла на участието на РБ в управляващото мнозинство. Движение "България на гражданите" ще направи тази оценка на Националния си съвет в събота и неделя и ще постави въпроса пред парламентарната група на Реформаторския блок", се съобщава в прессъобщението, след като парламентът не събра достатъчно гласове в подкрепа на Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности.

"Така беше лепнато историческо петно върху 43-то Народно събрание. Липсата на подкрепа за закона от страна на АБВ е учудваща при положение, че това е законопроект на Министерския съвет, срещу който вицепремиерът на АБВ не е гласувал против. Възникват въпроси от какво е продиктувана промяната в позициите на АБВ - от страх или от лични интереси. Необяснима е позицията и на част от ПФ, чиито представители подкрепиха законопроекта в комисиите, но не и в пленарната зала днес", посочват още от ДБГ.

Движение "България на гражданите" започва " кампания в страната за мобилизиране на допълнителна гражданска подкрепа" и ще разчита на "засилен обществен натиск в подкрепа на антикорупционните мерки", заявяват от ДБГ.

Борисов: Успокоих Кунева, след 3 месеца ще внесем пак антикорупционния закон

Премиерът Бойко Борисов изрази увереност, че след три месеца законът ще бъде приет. Според процедурата трябва да се изчака три месеца, за да бъде внесен отново законопроектът. Премиерът допълни, че тогава ще се проведат разговори с коалиционните партньори по темата. Той допълни, че е говорил със своя вицепремиер Меглена Кунева и я е успокоил.