В. Търново и Г. Оряховица тържествено ще честват Съединението
В. Търново и Г. Оряховица тържествено ще честват Съединението / DarikNews.bg, архив

Велико Търново ще отбележи Деня на Съединението с празнична програма. На 6 септември в 10:30 ч. пред сградата на Общината, с военен ритуал, ще бъде издигнато националното знаме. Програмата ще продължи с встъпителни думи и празнично слово. В 10:45 ч. пред паметника „Майка България” ще бъдат поднесеи венци и цветя в знак на признателност, а Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи празничен благослов. В 11:00 ч. почетен караул от НВУ „Васил Левски” ще премине в тържествен марш.Празничният ден ще завърши в 21:00 ч. с Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина” на площад „Цар Асен I”. Организатори на честването са Община Велико Търново и Национален военен университет „Васил Левски”.

Във връзка с отбелязването на Съединението на 6 септември /неделя/ ще бъде спряно движението по ул. „Васил Левски” в участъка от МДТ „Константин Кисимов” до сградата на Община Велико Търново в периода 10:00 – 11:30 ч., както и от 20:45 до 21:00 ч. на площад „Цар Асен I” заради излъчването на шоуто „Звук и светлина”.

С тържествен ритуал и в Горна Оряховица ще бъде отбелязан Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Празникът ще започне на 6 септември (неделя) от 11.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев” с издигане на националното знаме. Празнично слово ще произнесе кметът инж. Добромир Добрев. Пред паметника на Георги Измирлиев ще бъдат поднесени венци и цветя. След тържествената част, празникът ще продължи с концертна програма с участието на Фолклорен ансамбъл Сидер войвода” и Вокален състав „Нова музика” при НЧ „Напредък – 1869”.