Енергоснабдяване започва доставка на топлоенергия чрез децентрализирани абонатни станции
Енергоснабдяване започва доставка на топлоенергия чрез децентрализирани абонатни станции / netinfo

Шуменската фирма „Енергоснабдяване" започва да изпълнява мащабен и амбициозен план за децентрализирано топлоснабдяване на жилищни сгради в града. Управителят на фирмата, която е и едноличен собственик на „Топлофикация"-Шумен Димитър Димитров обясни, че проекта ще се реализира съвместно с „Овергаз". „Не само, че ще купуваме природен газ от тях на конкурентни цени, само мога да кажа, че мегават час ще е доста евтино, но може да има и други изненади", коментира Димитров. Той прогнозира, че за предстоящия отоплителен сезон може да се изградят поне 20 - 30 абонатни станции в града.

Патрньорството на „Овергаз" ще се изразява и в техническа и финансова помощ. Планът предвижда доставка на природен газ през преносната мрежа на „Булгаргаз" и преносната на „ЧТК" ще се извършва от „Овергаз". „Енергоснабдяване" ще инвестира в изграждането на абонатните станции - котли и вътрешносградна инсталация. Абонатите няма да заплащат пари в тези случаи, там където се налага доизграждане или ремонт на вътрешната система сумата нужна за това ще се калкулира в цената за топлоенергия.

Димитров обясни още, че за период от 3- 4 години е възможно децентрализираните абонатни станции в Шумен да достигне 200.

Възможност котли да се инсталират ще има не само в многофамилни жилищни сгради, а и в еднофамилни такива. Блоковете в които няма съгласието на всички живеещи няма да има как да се осъществи доставката на топлоенергия.

Дейностите са част от проекта „Енергия за България".