38 партии подали документи за участие в местния вот досега
38 партии подали документи за участие в местния вот досега / снимка: БГНЕС

Документи за регистрация за участие в местните избори на 25 октомври досега са внесли 38 партии и една коалиция, съобщи пред журналисти членът и говорител на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. Приемането на документи продължава.

По 21 от заявленията за регистрация вече има решения на ЦИК, няма обжалвано решение за регистрация на партия. Има две партии, които са подали заявление за участие в информационно разяснителната кампания за националния референдум. По тях също има решение на комисията, каза Нейкова. Това са партиите "Българска социалдемокрация" и "Единна народна партия", които подкрепят положителния отговор в референдума.

Нейкова припомни, че срокът за регистрация на партии и коалиции в изборите изтича на 9 септември в 18.00 часа, а след това политическите субекти трябва да подадат заявление за регистрация в съответната общинска избирателна комисия, където ще имат кандидати. Срокът за регистрация в ЦИК за участие в информационно-разяснителната кампания на националния референдум е 14 септември, допълни Камелия Нейкова.

Утре, 4 септември, е крайният срок за назначаване на общински избирателни комисии и от 5 септември те трябва да започнат подготовка за изборите по места, каза Александър Андреев - член и говорител на ЦИК. Вече са назначени 143 общински избирателни комисии, като при съставите на 130 от тях е постигнато съгласие между политическите партии.

Село с двама жители, бивши съпрузи, ще избира кмет

ЦИК няма отношение към казусите в малките селища, където реално живеят само по няколко човека, посочи Цветозар Томов, член и говорител на ЦИК. В тези селища явно има над 100 постоянни жители и затова по закон трябва да има избори за кмет, допълни той. Това е старият проблем с "мъртвите души" в избирателните списъци, който остана нерешен, заяви Томов.

 

Източник: БТА