Лама Джигме от Тибет ще се срещне утре с кюстендилци
Лама Джигме от Тибет ще се срещне утре с кюстендилци / Дима Кирилова,Дарик радио

Лама Джигме от Тибет е на посещение в Кюстендил. Той ще проведе среща-разговор с кюстендилската общественост утре от 17 часа в Килийното училище. След това от 05- 09 септември Лама ще бъде на Мочурата- Пирин, където в неделя ще бъде организиран еднодневен семинар с медитации и по- дълбоко навлизане в принципите на източната философия и начините й за прилагане в нашето ежедневие.
Индийският учител е завършил Университета по будистка философия в Сетар Ларунг Гар. По-късно основава Център на Тибетската култура в Люксембург и будистки Център в Ротердам, Холандия. Освен огромните му познания в областта на медитациите, Лама Джигме е специализиран и в областта на терминалните грижи на хора в последната фаза на живота им.Той изключително се интересува от добрия диалог между религиите. Лама Джигме идва в България по лична покана на кюстендилката Мариана Илиева, която живее и работи в Холандия и също преподава йога.
„През 2009- та година за първи път бях в България и сърцето ми остана в Пирин, сега се връщам.Бях много щастлив да видя сняг и планина, да срещна други хора.Аз уважавам всички религии, вие никога не изоставяйте собствените си традиции, но ние сме хора и трябва да се развиваме, да се учим от другите.Животът не е труден само в България, но трябва да имаме знанието , че живота се променя, както се променят времената.Животът е труден, но има много варианти да се направи по- лесен, никога не губете собствената си автономия.Ние всички искаме да сме щастливи и да избягваме нещастието и мизерията, но не трябва да повтаряме само Аз страдам, много хора страдат, трябва да сме отворени към другите.Аз го наричам съзнанието на лудите маймуни, не позволявайте на лудите маймуни да завземат съзнанието ви", заяви Лама Джигме.