Нова апаратура и двойно повече екипи за спешната помощ
Нова апаратура и двойно повече екипи за спешната помощ / снимка: БГНЕС
Нова апаратура и двойно повече екипи за спешната помощ
81536
Нова апаратура и двойно повече екипи за спешната помощ
  • Нова апаратура и двойно повече екипи за спешната помощ

Mинистър Петър Москов връчи на д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в София, заповед за акредитация на центъра като база за обучение на студенти и специализанти по спешна медицина. Освен това Центърът вече разполага с двойно повече екипи и ново оборудване, което ще повиши качеството на работа, стана ясно от думите на Москов.

Чрез получената акредитация Центърът за спешна медицинска помощ София става база за обучение на младите лекари, които ще могат да започват своята професионална практика в трудовия екип на Спешна помощ. Преди година средно дежурните екипи, които работят на територията на столицата, са били между 12-13, а днес те са 23. Двойното увеличение на екипите се отразява на оценката на работа на този център, допълни министър Москов.

„На базата на това, че центърът получава акредитация, с което става база за обучение на младите лекари, те вече могат да започват като база за обучение за практическото си обучение на работа в Центъра и да извървят целия си трудов път, като част от този колектив, като междувременно с това им бъде гарантирано и кариерното развитие", коментира министърът.

18 центъра на спешна медицинска помощ се сдобиват с модерни телемедицински устройства, които отчитат основните жизнени показатели на пациентите в реално време. Това е още един начин качеството на работа на спешна помощ да бъде повишена, допълни министърът на здравеопазването.

„18-те центъра са вече определени в постановлението на Министерски съвет и те вече са раздадени. За София тези телемедицински устройства са три. Всъщност количеството на тези устройства ще бъде абсолютно достатъчно, за да може да отговаря на средноевропейските нива", допълни Москов.

Финансовите условия в спешните медицински центрове са подобрени, като заплатите са били увеличени с 20% , а следващата година предстои да бъдат повишени отново, каза още министър Москов.