Облекчават режима за наемане на чужденци на работа
Облекчават режима за наемане на чужденци на работа / БГНЕС
Облекчават режима за наемане на чужденци на работа
81535
Облекчават режима за наемане на чужденци на работа
  • Облекчават режима за наемане на чужденци на работа

Режимът за издаване на синя карта ще бъде облекчен, за да се подпомогне IT бизнеса. Това обяви на пресконференция министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той обясни, че в момента се работи по Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност и така наречения пазарен тест се премахва.

Четири са основните приоритети, по които социалното министерство ще работи през новия сезон. Първият е заетостта, посочи министърът, като обясни, че той ще е централен за целия мандат на управлението.

Сред приоритетите ще бъдат още равните възможности между половете, защитата на нуждаещите и подкрепата на семействата.

По думите на министър Калфин режимът за издаване на синя карта ще бъде облекчен: „Работим в министерството по закон за трудовата миграция и трудовата мобилност. Второто нещо, което сме написали, е наредбата за създаване на облекчена процедура за издаване на синя карта - двете са свързани. Това е искането на IT бизнеса и заявленията, че могат да създадат бързо и много добре платени работни места. В следващите дни ще внесем конкретно предложение за решение в Министерски съвет, с което в отделни сектори, в които има високо търсене и няма достатъчно подготвени кадри да облекчим, разбира се при строги условия, наемането на чужди граждани. С този закон ще облекчим и трудовата миграция".

Ивайло Калфин съобщи още, че Министерство на труда и социалната политика обсъжда концепция за социални ваучери, които да намалят безработицата: „В редици европейски страни има такива ваучери. Всеки един може да си закупи такъв ваучер, това става електронно. Наема се безработен, който да почиства, пере, гледа деца, гледа възрастни и т.н. Тези безработни се предоставят от работодателите си на различни трудови агенции - посреднически, държавата дофинансира тази почасова дейност".

Министър Ивайло Калфин отчете спад в безработицата у нас през последните два месеца.