Омбудсманът на Шумен поиска промяна на начина за корекция на сметките при повреден електромер
Омбудсманът на Шумен поиска промяна на начина за корекция на сметките при повреден електромер / netinfo

Общественият посредник на Шумен Иван Капралов изпрати писмо до Комисията за енергийно и водно регулиране с настояване за промяна на новите правила за измерване на количествата електрическа енергия, приети от държавната комисия.

„Считам, че възприетият в правилата подход за корекция на сметките при дефектирал електромер е неточен и нелогичен. Това поражда в гражданите усещане за неравноправност в отношенията с електроразпределителните дружества и нарушава правата на потребителите", коментира общественият посредник.

В конкретните казуси, поставени на вниманието на местния омбудсман, става дума за различни видове дефекти в монтираните от оператора средства за търговско измерване, които водят до констатация за цялостна липса на измерване. Например - при проверка на монтираните електромери служителите на електроразпределителното дружество констатират неизправност от типа „тъмен дисплей". Изпълняват процедурата, предвидена в действащите правила, като съставят протокол, демонтират средството за търговско измерване, изпращат го за проверка в лаборатория и извършват корекция, съобразно от КЕВР правила за случаите, когато липсва средство за търговско измерване. Описаният в правилата начин при подобна липса на точен измерител предвижда изчисление на електрическата енергия, като една трета от максималния ток на средството за търговско измерване при всекидневно осемчасово ползване на електрическа енергия /за битови клиенти/ и десетчасово напрежение /за небитови клиенти/.

Според Капралов извършваната по този начин корекция представлява неточно и нелогично измерване на ползваната електрическа енергия, което пък води до несправедливо покачване на цената за потребителите. В един от разглежданите казуси става дума за стълбищно осветление с лесно доказуема месечна консумация на стойност до десет лева. След извършената корекция на потребителите е фактурирана използвана електрическа енергия на стойност сто и десет лева. В друг случай на битов абонат с нормална консумация на електрическа енергия в дома на стойност от около 70 лв. и след извършената корекция е фактурирана електрическа енергия на стойност 210 лв. Друг кръг лица посочват несправедливостта на въпросната регулация относно изискването на елемента от формулата за всекидневно осемчасово ползване на електрическата енергия, като визират собствен селски имот, който посещават два пъти в месеца.

Затова Общественият посредник на Община Шумен поиска въпросът да бъде поставен на вниманието на членовете на КЕВР за преоценка на съществуващата регулация и приемането на необходимите изменения и допълнения на Правилата за измерване на количеството електрическа енергия. Местният омбудсман предлага възстановяването на принципа за корекция на измерваните количества електрическа енергия съобразно консумираната от потребителя за аналогичен период от предходната година.