КЗП зорко ще следи дали се продават цигари на ученици
КЗП зорко ще следи дали се продават цигари на ученици / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От 15 септември Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще извършва масови проверки на търговци в района на учебните заведения за спазване забраната за продажба на тютюневи изделия на лица под 18 години. Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

Комисията вече започна инспекции в търговската мрежа в страната на стоки за ученици. С наближаването на новата учебна година вълнението и на учениците, и родителите расте, увеличава се търсенето и предлагането на учебници, помагала и различни пособия, затова и контролът се затяга.

„Това, което ние ще проверяваме, е свързано с наличието на пълната информация, с евентуалните възможни нелоялни търговски практики по отношение на намаления и промоции, които обикновено търговците се изкушават да правят, когато има такава кампания", поясни Маргаритов и допълни: „А също така ще насочим усилия и в направление „Безопасност" по отношение на облеклата и обувките за по-малките ученици, където ние имаме функции да изследваме този въпрос."

Маргаритов увери, че екипите на контролния орган ще бъдат в непрекъсната готовност и динамика да покрият всички задачи, които ръководството на институцията оповести като приоритетни за есенния сезон.