Безплатното саниране на блокове в Добрич започва напролет
Безплатното саниране на блокове в Добрич започва напролет / dariknews.bg

Очаква се безплатното саниране на блокове в Добрич по националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради да започне напролет. Това прогнозира в ефира на Дарик Живка Митева - началник отдел "Инфраструктура и околна среда" в община Добрич.

Към момента са регистрирани 48 сдружения на собствениците, 38 от тях са подали заявления за участие в програмата, а сключените договори с общината са 35.

Община Добрич вече е обявила обществени поръчки за избор на изпълнители за конструктивното и енергийно обследване на блоковете, като предстои отварянето на ценовите предложения. След извършване на конструктивните обследвания ще бъдат издадени технически паспорти на сградите, а вследствие на енергийния одит ще бъдат посочени задължителните мерки, които трябва да се приложат, за да се постигне клас "С" на енергийна ефективност на обекта, обясни Митева.

Тя смята, че реалните дейности по санирането биха могли да започнат не по-рано от пролетта на 2016 година. Дотогава трябва да бъдат изготвени проекти за всяка от сградите, да се издадат разрешения за строеж, да се мине през нови обществени поръчки за избор на изпълнител на дейностите и изпълнител на строителния надзор.

Допустимите за безплатно саниране сгради в Добрич са 228, което означава, че на този етап около 21% са включени в програмата, посочи Митева. Според нея активността на добричлии не е лоша, въпреки че не се нареждат сред отличниците в програмата за саниране. Справка на регионалното министерство по области сочи, че Добрич изостава спрямо Бургаска област например, където има 231 сдружения на собствениците и 179 договора, но пък сериозно изпреварва Варненска област, в която регистрираните сдружения са само 58.