Над 400 са участниците в Международния  фолклорен фестивал  Плевен пее и танцува
Над 400 са участниците в Международния фолклорен фестивал Плевен пее и танцува / dariknews.archive

Над 400 са участниците в Международния фолклорен фестивал "Плевен пее и танцува", който ще се състои от 4 до 6 септември в Плевен, съобщиха от пресцентъра на общината.

Организатори на събитието са Община Плевен и Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци "Иван Вълев". Събитието е под патронажа на кмета проф. Димитър Стойков и се осъществява с подкрепата на посолството на САЩ.

Половината от участниците са чуждестранни самодейни състави от побратимени на Плевен градове от Гърция, Македония, Сърбия и Румъния. От българска страна ще участват непрофесионални състави от различни етнографски области.

Фестивалът има конкурсен характер. Съставите ще бъдат оценявани от жури с председател доц. Георги Хинов - директор на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев" и заместник-председател на сдружението на хореографите в България.

Членовена журито са Димитрина Кауфман - Доктор на изкуствознанието, професор - фолклорист - гр. София; Любен Василев - Директор на Ансамбъл „Мизия" - гр. Търговище, и заместник-председател на СБМТД; Стоян Господинов - Директор на ансамбъл „Добруджа" - гр. Добрич; Генчо Генчев - композитор, член на Управителния съвет на композиторите в България, - гр. Видин.

Конкурсната програма за българските участници ще започне на 4 септември от 15.00 часа на сцената на площад „Възраждане". Класацията ще бъде обявена в 17:40 ч. същия ден. В 16:45 час от площада при ДКТ „Иван Радоев" ще потегли дефиле на чуждестранни и български участници.

Пред Central Mall всеки от съставите ще има 3-минутна програма. Дефилето ще продължи до пл. „Възраждане", където в 18.00 часа ще се състои официалното откриване на фестивала. В 18:20 часа е началото на 10-минутно концертно представяне на всеки от чуждестранните състави.

На следващия ден - 5 септември, участниците ще разгледат исторически забележителности на Плевен. От 15:00 до 17:00 часа на сцената на пл. „Възраждане" ще се изявят фолклорни състави от страната. 

В 16:00 часа на 6 септември в Актовата зала на Община Плевен кметът проф. д-р Димитър Стойков ще приеме делегациите от Браила и Волос и ръководителите на съставите участници. По време на срещата ще бъде подписан осъвременен договор за партньорски отношения с Волос, Гърция, а с Браила - Споразумение за подкрепа от страна на Община Плевен кандидатурата на румънския ни град партньор за Европейска столица на културата`2021 г.

От 17:00 ч. на пл. „Възраждане" започва конкурсната програма за чуждестранните фолклорни формации. В 20:50 ч. журите ще обяви и връчи наградите, с което приключва фестивалът.