Обама е първият действащ президент на САЩ, отишъл отвъд Северния полярен кръг
Обама е първият действащ президент на САЩ, отишъл отвъд Северния полярен кръг / Guliver/Getty Images

Барак Обама стана вчера първият действащ президент на САЩ, отишъл отвъд Северния полярен кръг.

През третия, последен ден от визитата си в Аляска, най-северния американски щат, той посети арктическото градче Коцебу, за да привлече вниманието към промените в климата, предадоха световните агенции.

"Има едно нещо, което никой американски президент не бе правил до днес: да пътува отвъд Северния полярен кръг!. Изключително горд съм от това", каза Обама пред 1000 души в спортния салон на училището в Коцебу, градче с малко над 3000 жители, на петдесетина километра северно от полярната окръжност.

Президентът на САЩ призова за бързи действия за борба с глобалното затопляне. През последните години аз се опитах да допринеса за това останалата част от страната да стане по-съзнателна за климатичните промени, но вие вече ги преживявате, каза той.

Обама подчерта, че "това, което се случва тук, трябва да бъде сигнал за тревога за Америка, сигнал за тревога за света".

По-рано вчера прелетя над Кивалина, островно село в Аляска с 400 жители, което потъва заради покачването на морското равнище.

Няма много други места в САЩ, които да са изправени пред това, което преживяват жителите на Кивалина, призна Обама. В същото време той предупреди, че може да се появят още такива, ако Съединените щати и светът не действат достатъчно бързо срещу климатичните промени.

Обама направи посещението си в Аляска три месеца преди предстоящата международна конференция в Париж с цел сключване на глобално споразумение за ограничаване на повишаването на температурата на Земята до 2 градуса по Целзий. Съединените щати са на второ място по емисии на парникови газове след Китай.

Обама ще се върне във Вашингтон по-късно днес.

Източник: БТА