900 000 лв. за благоустрояване на района около „Колелото“
900 000 лв. за благоустрояване на района около „Колелото“ / 100 вести

Близо 900 000 лв. очаква Община Габрово за благоустрояването на парк „Колелото“ и на междублоково пространство в тази част на Габрово, съобщи кметът Таня Христова, цитирана във водещата статия на вестник "100 вести" днес.

Става дума за средства за обекти към проекти, които предварително не са били включени в тях. Такива за Габрово, които вече се изпълняват, са спортната площадка към ОУ „Иван Вазов“ и ул. „Ду- нав“, за които „100 вести“ вече писа.

Те са включени към Интегрирания проект за привлекателна и достъпна зелена градска среда, с чието финансиране беше благоустроена и продължава да се благоустроява централната градска част на Габрово.

Но от думите на Таня Христова стана ясно, че освен тях Общината е включила още два обекта към този проект – благоустрояването на парк „Колелото“ и благоустрояване на междублоковото пространство в този квартал на града.

Стартира Националната програма за намаляване въздействието на радон, която се осъществява с участието на Регионалната здравна инспекция в Габрово, информира "100 вести" Дора Стоева, началник отдел в РЗИ.

Радонът се образува непрекъснато при радиоактивното разпадане на уран в почвата и скалите. Той се придвижва на големи разстояния в почвата, достига до повърхностните земни слоеве и прониква в жилищата. Радонът е втората след тю- тюнопушенето причина за възникване на рак на белия дроб и причина номер едно за непушачите.