Инвеститори и общини се срещат за форума „България строи“
Инвеститори и общини се срещат за форума „България строи“ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Двудневен инвестиционен форум „България строи“ започва днес в Пловдив . Организаторите от  „Клъстер проектиране и строителство" са поканили  над 40 компании от „Тракия икономическа зона“ (ТИЗ), обособена като първия в страната Район за целенасочена подкрепа от държавата (РЦДП). Ще участват членовете на клъстера и  представители на 9-те общини, които активно допринасят за развитието на зоната – Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи и Стамболийски. Събитието в Камарата на строителите ще открие зам.-областния управител Георги Пилев

„Клъстер проектиране и строителство" е създаден от 18 водещи фирми, неправителствени организации и висши учебни заведения, активно работещи в сферата на иновациите, инвестициите и строителството. Сдружението спечели европейски проект "Клъстер проектиране и строителство - ефективен модел за устойчиво бизнес развитие", който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013.

Благодарение на проекта клъстерът изгради мениджърски екип, който е в услуга на инвеститорите в ТИЗ, обясни инж. Пламен Панчев, председател на Управителния съвет  на сдружението. Екипът разработва и управлява проекти по Европейски оперативни програми с компании от ТИЗ. Подготвя и проект за обучение и квалификация на кадри в търсени от бизнеса специалности.

„Клъстер проектиране и строителство“ подпомага дейности, свързани с изграждането на инфраструктурата, посредник е във връзката образование – бизнес.

 

На форума „България строи“ ще бъдат представени услугите на клъстера. Какво финансиране може да получи бизнесът чрез европейските фондове ще разясни консултантът Вихра Андонова.