Областният управител инспектира почистването на потенциално опасните обекти в Шуменско
Областният управител инспектира почистването на потенциално опасните обекти в Шуменско / снимки: Областна администарция-Шумен

Областният управител Донка Иванова и заместникът й Петко Шаренков инспектираха хода на дейностите по почистване на потенциално опасните обекти на територията на област Шумен, които се реализират по проект „Подкрепа за заетост". Проектът е финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" и осигурява четири месечна заетост на безработни лица.

Наетите 120 безработни от началото на месец юли работят на 46 потенциално опасни места и осъществяват превантивни дейности за защита от бедствия и преодоляване на потенциалния риск от наводнения. Почистват се най-критичните участъци в региона-дерета и речни корита в извън урбанизираните територии и по места, определени от кметовете на населените места.

Областният управител инспектира почистването на потенциално опасните обекти в Шуменско
netinfo

Донка Иванова се запозна на място с извършеното до момента по почистване на участъка и подобряване на проводимостта на река Стражка в шуменските квартали Макак и Мътница. Извършена беше проверка и на работата на язовир Мировци в община Нови пазар, където се почиства храстовидната растителност от язовирната стена.

Областният управител посети и фирма „Тетрахиб" в община Никола Козлево. При срещата с изпълнителния директор Пенка Маринова областният управител се ангажира да настоява пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за отпускане на средства, с които да бъде изградено съоръжение за отводняване с цел недопускане на наводнение в този участък.

Мястото е потенциално опасно, тъй като два пъти през последните години в този участък обилните валежи предизвикаха завиряване на земеделски земи и наводниха лагуните на фирмата и помпената станция на ВиК, която снабдява с вода две села в общината.