Вицепрезидентът на Световната банка огледа санирани сгради
Вицепрезидентът на Световната банка огледа санирани сгради / снимка: Дарик - Благоевград, Каролина Кузманова
Вицепрезидентът на Световната банка за развитие Сирил Мюлер посети Благоевград
81521
Вицепрезидентът на Световната банка за развитие Сирил Мюлер посети Благоевград
  • Вицепрезидентът на Световната банка за развитие Сирил Мюлер посети Благоевград

Вицепрезидентът на Световната банка за развитие Сирил Мюлер днес се срещна с кмета на Благоевград Атанас Камбитов.

По време на официалната си визита в града, заедно с градоначалника Камбитов, Сирил Мюлер направи оглед на първия саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

"Ние в Световната банка сме си поставили една цел, която наричаме споделено благосъстояние. Това означава, че хората ще живеят по-добре и че това благосъстояние ще бъде за всички и програми като тази помагат за постигането на тази цел", заяви банкерът, впечатлен от резултата.

Първият саниран блок по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради - блок 36 в ж.к. „Ален мак“ стана емблема на програмата.

Освен изолация на фасадата, изцяло е подменена дограмата на апартаментите, обновени са и общите части на сградата. Строително-монтажните работи обхванаха и 3-те входа на блок 36. В обновената сграда живеят над 100 души, чиито апартаменти са санирани напълно безплатно.

За неговото официално откриване, което се състоя на 23 август, в Благоевград пристигнаха министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, зам.-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов и народният представител Даниела Савеклиева.

Заедно с Атанас Камбитов, Сирил Мюлер посети и следващите блокове, включени в програмата за саниране – бл. 55 в ж.к „Запад“ и блок „Лира“, намиращ се на ул. „Братя Миладинови“ 1.

1 млрд. лева са осигурени за санирането на панелни блокове, включени в Националната програма за тази година.

Финансирането се осъществява с ресурс от финансови институции, сред които е и Световната банка и ЕИБ.

В звуковия файл: Вицепрезидентът на Световната банка за развитие Сирил Мюлер.