Случаите на пиянски скандали секнали след въведената забрана за пиене на улицата
Случаите на пиянски скандали секнали след въведената забрана за пиене на улицата / снимка: Дарик Варна, архив

След издаване на заповедта за забрана на употребата на алкохол на открити публични места няма сигнали за нарушаване на обществения ред в курортите край Варна. Това съобщи за Дарик Тодор Иванов, зам.-кмет по сигурността и опазване на обществения ред.

В средата на август кметът Иван Портних издаде заповед, с която забрани употребата на алкохол на открити публични места във Варна и в курортните комплекси. До разпореждането се стигна заради зачестилите случаи на нарушаване на обществения ред и постъпили сигнали от международни застрахователни компании и туроператорски фирми.

Заповедта се отнася най-вече за курортите, и по-специално за „Златни пясъци", където се случват и неприятните инциденти. Идеята на кметското разпореждане е Варна да се утвърди като дестинация не за алкохолен, а за парти туризъм, обясни Иванов, на когото е възложен контролът по изпълнение на заповедта.

След въвеждане на забраната и засилване на полицейското присъствие поведението на туристите рязко се е променило. Пийващите летовници не се санкционират, а само предупреждават, че има забрана за пиене на обществени места. В резултат през последните 2-3 седмици няма регистрирани улични инциденти с препили туристи в курортите, отбеляза зам.-кметът.

Забраната е една добра стъпка срещу алкохолния туризъм, смятат експерти в туристическия бранш.

„Крайно време беше да има такава заповед. Някои я третират като забрана за пиене на алкохол навсякъде, което не е вярно", коментира Димитър Дичев, председател на сдружение „Култура и туризъм на Българския североизток". Той разкри, че всяка седмица вижда на „Златни пясъци" хора по алеите с чаши и бутилки. „Голяма част от тези туристи са възпитани и знаейки, че има такава заповед, мисля, че ще се намалят инцидентите с почерпени летовници поне в комплексите край Варна", добави Дичев.

Глобата да стане двойна, настояват от бранша

Нарушителите на заповедта могат да бъдат санкционирани единствено по Указа за борба с дребното хулиганство (УБДХ). Когато бъде констатирано нарушение, лицата се задържат, прави се констативен протокол, материалите се докладват от полицията на прокуратурата и съдът взема решение дали на провинилия се да бъде наложена глоба. За дребно хулиганство в УДБХ е предвидена санкция от 100 до 500 лева и задържане до 15 денонощия.

Според Стоян Маринов от Варненската туристическа камара глобата трябва да стане 500 евро, за да има забраната още по-голям ефект.

„Самият бранш се оплаква вече от непристойно поведение на някои най-вече западноевропейски младежи. След като се разчуе, че има взета мярка и ще има и глоби, аз съм сигурен, че ще има ефект. Защото европейците единствено това ги спира - бъркането в джоба при нарушение", коментира Маринов.

Според бранша трябва да има общински изтрезвител със солени глоби. „Приютът за пияни" във Варна обаче не работи от миналото лято. Сред „клиентите" му редовно имаше и чуждестранни туристи.