2015 - Европейска година за развитие. Демография и миграция - тема на месец септември
2015 - Европейска година за развитие. Демография и миграция - тема на месец септември / netinfo

Населението на света достигна 7 млрд. души през 2013 г., а според експерти през 2050 г. на Земята ще живеят 9,7 млрд. души, като 7,8 млрд. от тях - в слабо развити страни. От 2014 г. повече от половината световно население живее в градове. Над половината от 232 млн. мигранти в света са в страни с ниски или средни доходи. Повечето са принудени да мигрират поради природни бедствия и икономически трудности, а около 60 млн. бежанци и вътрешно разселени лица по света просто не са имали друг избор, освен да напуснат страната си. Мигрантите могат да бъдат динамичен и продуктивен фактор в обществото, но въпреки това твърде често те не получават помощ, остават уязвими и незабелязани, лесна жертва на експлоатация и трафик на хора. В нашия взаимнозависим свят международните действия и сътрудничеството са много важни за отстояване на правата на мигрантите.

През месец август Европейската комисия одобри 23 многогодишни национални програми по линия на фонд „Убежище, миграция и интеграция" и фонд „Вътрешна сигурност".

Общият размер на финансирането за договорените програми е около 2,4 млрд. евро за периода 2014-2020 г. Средствата ще могат да бъдат насочени към гранични държави членки като Гърция и Италия, както и към други страни от ЕС, в които има големи миграционни потоци. Комисията работи усилено с държавите членки, за да гарантира незабавно отпускане на средствата. 22 национални програми бяха одобрени още през март, а други 13 програми ще бъдат одобрени по-късно тази година.

Финансирането по линия на фонд „Убежище, миграция и интеграция" (ФУМИ) подкрепя националните усилия за подобряване на възможностите за прием, гарантиране на съответствието на процедурите по предоставяне на убежище със стандартите на Съюза, интегриране на мигрантите на местно и регионално равнище и за повишаване на ефективността на програмите за завръщане. Финансирането по фонд „Вътрешна сигурност" (ФВС) допълва националните усилия за подобряване на управлението и наблюдението на границите, по-специално чрез използването на съвременни технологии.

Това финансиране се използва също така за трансграничното сътрудничество в областта на правоприлагането и укрепва капацитета на държавите членки да управляват ефективно рисковете, свързани със сигурността, като тероризма и агресивната радикализация, трафика на наркотици, киберпрестъпността, трафика на хора и други форми на организирана престъпност.

Механизъм за преразпределение на бежанци

Евродепутатите от парламентарната комисия по граждански свободи през месец август се занимаваха с новите мерки, предложени от Европейската комисия, измежду които е и задължаващият механизъм за релокация на 40 000 бежанци от Италия и Гърция в другите държави - членки на ЕС. Докладчикът по проблема, евродепутатът Ска Келер, отиде по-далеч, като поиска непрекъснато действащ механизъм за преразпределение.

Евродепутатите обаче предложиха нововъведение в предложенията на ЕК: търсещите убежище да имат възможността, преди да бъдат преместени, да класират държавите членки по ред на предпочитания, базирайки избора си на критерии като семейни връзки, социални и културни връзки, езикови умения, предишни пътувания, образование и професионален опит.

"Особено важно е бежанците да не се изпращат като стока из ЕС, но и да се вземат предвид техните предпочитания. Това е единственият начин да се подпомогне интеграцията на бежанците и да се предотврати преместването им в други държави от ЕС. Да се уважат интересите на бежанците е жизненоважно за успеха на механизма", коментира Келер.

Тази система има за цел да предотврати т.нар. вторични премествания на бежанците, които така или иначе биха опитвали сами да стигнат до държавата, която е била първоначалната им цел. Това ще затрудни контрола и ще доведе до допълнителни административни усложнения.

Държавите членки от своя страна трябва да бъдат информирани за предпочитанията на бежанците, като им бъде позволено да избират между кандидатите, които са ги посочили като предпочитани.

На бежанците ще трябва да се предоставя всяка необходима информация за тяхната дестинация. Ако техните преференции не са взети под внимание, причините трябва да бъдат разяснени. За да се предотвратят "вторични премествания", трябва да се приложи принципът на взаимно съгласие преди релокацията.

"Докато кандидатстващите нямат право да избират държавата членка за своето пренасочване, техните нужди, преференции и специфична квалификация трябва да бъдат взети предвид до максималната степен", смятат евродепутатите. Това според тях ще улесни тяхната интеграция в определените европейски държави членки.

Националните служби могат да се включат в процедурата, като интервюират бежанците, препоръчват от комисията. За да се избегнат вторични премествания, бежанецът би следвало да даде съгласието си, преди да бъде транспортиран. Ако той не даде съгласие, то друг човек би могъл да се възползва от неговата възможност, смятат от ЕП.

През август Съветът по вътрешни работи на ЕС разпредели първата част от предвидените 40 000 бежанци за преместване от Гърция и Италия. Държавите членки се споразумяха да открият места само за разпределяне 32 256 души, като комисията добавя, че "останалите 7744 бежанци ще бъдат преместени до декември 2015 г.".

Освен това ЕС ще приеме 22 504 бежанци от територии извън Европейския съюз (ЕС). Броят е по-висок от очаквания, след като по първоначални планове Европейската комисия (ЕК) предложи да приеме 20 хиляди души в нужда от международна защита.

Настоящата публикация е по проект «Европа Директно - Кюстендил», реализиращ се с финансиране от читалище «Братство 1869» и Европейския съюз