Арх. Анастас Карчев е новият главен архитект на Община Свиленград
Арх. Анастас Карчев е новият главен архитект на Община Свиленград / Община Свиленград

Община Свиленград вече разполага с двама архитекти, след като двама млади свиленградчани избраха да работят в Общинската администрация. От 1 септември арх. Анастас Карчев стана главен архитект на общината, а арх. Саранди Сарандиев, който се дипломира през 2014 г., е назначен за младши експерт „Архитектура и строителство”. Досегашният главен архитект Иван Бакалов, който пътува от Хасково, ще остане като консултант и председател на Общинския експертен съвет. Така за първи общината има главен архитект свиленградчанин – една отколешна мечта на общинското ръководство. Малките общини трудно привличат подобни специалисти и обикновено те са приходящи от големите градове.

Арх. Карчев, който от 4 години практикува професията си в Общинската администрация, смята, че работата в нея е школа, която за разлика от университета учи на нормативи, на опит и комуникация с хора, развива много ценни практически умения, а Свиленград има нужда от специалисти в сферата на строителството заради динамичното си развитие през последните години.

Арх. Саранди Сарандиев е от Свиленград, на 25 години, завършил е Варненския свободен университет, специалност „Архитектура”. Избрал е да остане в Свиленград, защото тук има работа за младите специалисти, а от многобройните си пътувания се е убедил, че градът става все по-красив и подреден и му предстои още по-мащабно развитие.