ДПС издига кандидат за кмет на София и с амбиции за 40 кметски поста
ДПС издига кандидат за кмет на София и с амбиции за 40 кметски поста / снимка: БГНЕС
ДПС ще издигне кандидат за кмет София и е с амбиции за 40 кметски поста
81515
ДПС ще издигне кандидат за кмет София и е с амбиции за 40 кметски поста
  • ДПС ще издигне кандидат за кмет София и е с амбиции за 40 кметски поста

Движението за права и свободи ще издигне кандидат за кмет на София. Това стана ясно от думите на Лютви Местан след официалната регистрация на партията за предстоящите местни избори. 6600 подписа внесоха представителите на ДПС в Централната избирателна комисия. Веднага след тях БСП-Лява България също се включиха официално в предизборната битка, внасяйки максималния брой подписи на свои симпатизанти.

Независимо от шансовете в София лидерът на ДПС беше категоричен, че партията ще издигне свой кандидат за кмет:

„Независимо от шансовете за ДПС в столицата, защото смятаме, че това е въпрос на отстояване на политическа идентичност, въпрос е на отговорност".

Местан отказа да отговори на въпроса кой ще е кандидатът на движението за кмет на столицата, като обясни, че в ДПС този процес тече при стриктно спазване на гласуваните от централния съвет процедури, а кандидати за кметове не се налагали с решения на председателя или на централното оперативно бюро на партията.

Според Местан партията има за цел да спечели 40 кметски места на общини. На места е възможно ДПС да участва и с други партии, които са близки до политическите идеи на партията.

В ЦИК днес се регистрира и БСП-Лява България като депутатът Атанас Мерджанов коментира пред журналисти, че успех за партията ще е разширяване на влиянието на местно ниво.

„БСП се регистрира току-що с 10 000 подписа. Нашата партия има сериозни и силни традиции в местната власт и самоуправление и сме решени да участваме сериозно на тези избори. Затова се готвим доста отдавна. Утвърдени са над 85% от нашите кандидати за кметове на общини. Надяваме се този процес да приключи до края на следващата седмица. Във всички случаи се надяваме битката за доверието на българските граждани за бъде честна и коректна, съобразно законовите изисквания, като споровете бъдат действително за политика", каза Мерджанов.